Türkiye'de faaliyette olan toplamda 10 tane at yarışı hipodromu bulunuyor.
İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Antalya, Adana, Bursa, Kocaeli, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Elazığ’da aktif olarak at yarışlarının organize edildiği hipodromlar yer alıyor.
Samsun, Erzincan ve Konya'da da yeni hipodromlar inşa edilmesi gündeme alınmasına karşın, Samsun’da Türkiye Jokey Kulübü'ne (TJK), yer tahsisi yapılmadı.
Samsun’da yıllardır yapılması planlanan hipodrom ise kaldı.
Ülkemizdeki 10 ilde faaliyette bulunan hipodromlarda 350 bin kişi çalışıyor.
350 bin kişinin çalıştığı böylesine önemli istihdam sağlayan bir iş kolunu Samsun elinin tersiyle itti.
At yarışının temeli 1895 yılında inşa edilen “Samsun Hipodromu” ile atılmıştı.
Hipodromda her yıl eylül ayında yapılan at yarışlarına panayırın da eklenmesiyle Anadolu’nun çeşitli yerlerinden gelenlerde oluyordu.
Yaşanan kentleşme nedeniyle yıkılan “Samsun Hipodromu” Samsun’da bugün Gülsan Sanayi Sitesi ve yıkılan ve Millet Bahçesi yapılan eski 19 Mayıs Stadyumu’nun bulunduğu alanda yer alıyordu.
Türkiye Jokey Kulübü (TJK) Ağustos 2017’de Samsun’a hipodrom yapılmasını planlandı.
Samsun'a Hipodrom yapmak için resmi arazi temin çalışmalarına başlandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan Samsun ili, Tekkeköy Köyü, Selyeri mevkiindeki F36C05B Pafta, 3735v Panel sayılı taşınmazın bir bölümünün tahsisi talep edildi.
Ancak AKSA Tarım’a kiralanan ve Milli Emlak’ın mülkiyetinde bulunan arazi ile ilgili hiçbir gelişme olmadı.
İktidar partisi milletvekilleri hipodroma sıcak bakmadı.
Tahsis işlemi gerçekleştirilseydi TJK Samsun Hipodromu projesini orta vadeli yatırım planı içerisinde değerlendirecekti.
Türkiye'de İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Şanlıurfa, Elazığ, Kocaeli ve Diyarbakır, Antalya illerinde hipodrom bulunuyor.
Hipodromlarda yarış öncesi ve sonrası yoğun bir çalışma yapılıyor.
Hipodromlarda bulunan at pansiyonlarının yanı sıra çeşitli il ve ilçelerdeki haralarda bakımları yapılan milyon TL'ye kadar çıkan değerdeki safkanlar için yaklaşık 350 bin kişi çalışıyor.
Hipodromlarda seyisler, aprantiler, jokeyler, güvenlik elemanları, temizlikçiler, veterinerler, kondisyonerler (kronometre tutanlar), kameraman, fotoğrafçı, elektronikçi derken; nalbanta kadar herkes işlerini yapıyor.